Roergebakken spruitjes met pastinaakpuree en gehaktballetjes

Ik ben gek op spruitjes en in de wintermaanden eten we dan ook regelmatig spruitjes stamppot met pastinaak en gehakt. Een super lekkere combinatie. Veel lekkerder dan met piepers. En toch wilde ik eens iets anders proberen met deze kleine groen kooltjes. En zo is dit recept geboren. Erg smakelijk kan ik je zeggen 😉

roergebakken spruitjes pastinaakpuree gehaktballetjes - gezondegezinnen.nl


Dit heb je nodig voor 3-4 personen

  • 800 gram spruitjes
  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 500 gram (biologische) pastinaak
  • klontje roomboter en klontje kokosolie
  • 300 gram rundergehakt
  • 3 eetlepels gehaktkruiden (klik hier voor het recept)
  • 3 eetlepels pijnboompitjes
  • keltisch zeezout en peper naar smaak

En zo maak je dit lekkere roergebakken spruitjes recept

Schil de pastinaak en snijd deze in kleine stukjes. Als je biologische hebt, dan hoef je deze niet te schillen, wel even goed wassen. Zet de pastinaak net onder water in een pan en voeg daar keltisch zeezout aan toe. Laat de pastinaak in 15-20 minuten gaar koken.

Vermeng het gehakt met de gehaktkruiden en rol hier balletjes of platte hamburgertjes van (die zijn wat sneller klaar). Smelt roomboter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes aan goudbruin en gaar.

Maak intussen de spruitjes schoon en halveer deze. Kook de spruitjes ongeveer 5 minuten ook in water waaraan je keltisch zeezout hebt toegevoegd. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit in een wok of grote hapjespan de kokosolie en fruit hierin de ui glazig. Giet de spruitjes af en voeg deze, samen met de knoflook en kerriepoeder toe aan de gebakken ui. Roerbak de spruitjes totdat deze beetgaar zijn.

Als de pastinaak lekker zacht gekookt is, dan giet je het kookvocht af. Vang dit vocht op, want dat heb je straks nog nodig. Pureer met een staafmixer de pastinaak tot een gladde puree. Voeg een beetje kookvocht toe om de juiste dikte te krijgen. Hoe meer kookvocht je toevoegt, des te zachter wordt je puree. Meng dan de gesmolten boter van de gehaktballetjes door de pastinaakpuree heen en voeg naar smaak zout en peper toe.

Strooi de pijnboompitjes over de roergebakken spruitjes en serveer deze samen de pastinaakpuree en de gehaktballetjes.

Eet smakelijk!

Ben jij ook de keuken ingedoken om dit recept te maken? Leuk!

Plaats een reactie hieronder of laat jouw variant zien op Instagram of Facebook met de tag #GezondeGezinnen en #SimpelenGezond.

2 reacties

  1. Dicky Brandt op 15 maart 2019 om 12:28

    Volgende week ga ik het zeker klaarmaken.
    Ik ben ook gek op spruitjes,
    Wij halen onze groenten en fruit tegenwoordig bij een biologische teler alles vers
    zo’n fijn idee.
    Laura bedankt en tot horens
    groetjes Dicky

    • Laura-GezondeGezinnen op 18 maart 2019 om 14:49

      Eet smakelijk alvast Dicky!

Laat een reactie achter





Bekijk ook eens de handige kookboeken

Kookboek “Etenswijs III”

E-book “Suikervrije tussendoortjes”

E-book "Ontbijten doe je zo!"