Bietensalade met zure haring

Vette vis is onder andere heel gezond voor je hersenen. Een lekkere manier om vaker vette vis te eten, is bijvoorbeeld via deze bietensalade met zure haring. Onze meiden smullen hier altijd volop van!

bietensalade met zure haring - gezondegezinnen.nl

Voor deze bietensalade met zure haring gebruik ik ook aardappels. Nu eten we dat niet heel vaak in huize Nijman, omdat het een nachtschade is. Daar zijn je darmen niet altijd blij mee. Maar wel als je gekookte aardappelen laat afkoelen. Dan bevat het resistent zetmeel en dat is wel weer een weldaad voor je darmen.

Dit heb je nodig voor een grote kom salade

  • 600 gram aardappels
  • 4-5 verse bieten
  • 1 pot zure haringen
  • 2 appels
  • 2 uien
  • 6 stengels bleekselderij
  • pak zuurkool naturel
  • beetje mayo (bijvoorbeeld Ton’s mayonaise of zelfgemaakte)

En zo maak je deze lekkere bietensalade met zure haring

Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Kook ze in ruim water met Keltisch zeezout totdat ze gaar zijn. Ze mogen wel een beetje uit elkaar vallen. Was de bieten goed af of schil ze (maar dan krijg je wel paarse handen 😉 ). Rasp de bieten fijn. Snijd de ui en de bleekselderij in kleine stukjes en voeg deze toe aan de bieten. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd deze ook in kleine stukjes of gebruik een meer groffe rasp dan die je voor de bietjes hebt gebruikt. Voeg de stukjes appel toe.

Giet het sap van de zuurkool af en bewaar het eventueel. Je kunt dit drinken. Het is zuur en erg goed voor je spijsvertering. Voeg de zuurkool toe aan het rode bietenmengsel. Je kunt de zuurkool eventueel kleiner knippen met een schaar. Roer het geheel alvast door elkaar.

Snijd of knip (ja, wij gebruiken de schaar niet alleen om te knutselen 😉 ) de zure haring in stukjes en voeg deze ook toe. Net als de uitgelekte aardappelblokjes zodra deze gaar zijn.

Als laatste voeg je wat mayonaise toe. Niet te veel, gewoon een beetje zodat het ‘aan elkaar blijft plakken’. En voilá! Klaar is je bietensalade met zure haring.

Variatie & Tips

Ik weet zeker dat je over houdt van deze salade en dat is helemaal niet erg! Want dan heb je morgen voor je lunch of avondeten een makkie.

Geen verse bieten in de (groenten)winkel? Dan kunnen voorgekookte rode bietjes ook prima in deze salade.

Ben jij ook de keuken ingedoken om dit recept te maken? Leuk!

Plaats een reactie hieronder of laat jouw variant zien op Instagram, Facebook of Pinterest met de tag #GezondeGezinnen en #SimpelenGezond.

Laat een reactie achter

Bekijk ook eens de handige kookboeken

Fysiek kookboek “Etenswijs” met meer dan 120 recepten

E-book "Zonder pakjes en zakjes"

E-book “Suikervrije tussendoortjes”

E-book "Ontbijten doe je zo!"