Ode aan de epigenetica! Wat je zelf in de hand hebt

Epigewattus? Meestal krijg ik glazige ogen als reactie als ik vertel dat ik de opleiding epigenetica doe. Ik snap dat wel hoor, het is ook een vrij onbekend begrip. Aan de andere kant vind ik het ook jammer, want we hebben allemaal (bewust en onbewust) te maken met epigenetica.

ode aan de epigentica

Niet gedacht hè? Laat ik je meer vertellen over wat epigenetica is én hoe je het in kan zetten voor de gezondheid van jou en je kind.

De epigenetica houdt zich bezig met de invloed van de omgeving op het aan- en uitzetten van bepaalde genen. En wat het effect daarvan is op je gezondheid. Stel je nu eens voor dat je zelf invloed hebt op je genen en daarmee op je gezondheid. Wat voor positieve gevolgen zou dat kunnen hebben!?

 

Het zit ‘in de familie’

Vaak wordt bij een aandoening die ‘in de familie zit’ gezegd: ‘Ach ja, daar kan ik niks aan doen, dat zit in mijn genen’. Genen krijgen heel vaak de schuld als het gaat om gezondheidsklachten.

Gezondheidsklachten hebben we bijna allemaal. We leven gemiddeld langer dan voorheen. We leven ook minder lang in (goede) gezondheid. Velen van ons hebben last van: darmklachten, hoofdpijn, andere (vage) pijntjes, overgewicht, suikerziekte, AD(H)D etc. Dit zijn allemaal ziektebeelden/klachten die artsen zo’n 100 jaar geleden maar bar weinig zagen in hun praktijk. Zijn onze genen in die 100 jaar dan zo snel veranderd dat ze dit veroorzaken en dat het daarom ‘in de familie zit’?

Nee, wij leven nog met het genenpakket van duizenden jaren geleden. Toen kwamen deze klachten/aandoeningen nog helemaal niet voor. Dus zo slecht zullen onze genen dus niet zijn. Hoe hadden we anders die duizenden jaren kunnen overleven?

 

Aanzetten, uitzetten, aanpassen

Als de omgeving verandert dan verandert ook ons DNA, want door het aanpassen van het DNA kan de persoon zich aanpassen aan de veranderde omgeving. Het gaat daarbij om het aan- of uitzetten van genen zonder dat de onderliggende DNA structuur verandert. Je ogen houden bijvoorbeeld de kleur als waarmee je geboren bent. Het is heel handig dat bepaalde genen worden aan- of juist uitgezet, want dat vergroot je overlevingskans. Helaas gebeurt dit niet altijd.

Onze omgeving is de afgelopen 100 jaar behoorlijk verandert. ‘De omgeving’ is heel breed. Denk aan: voeding, beweging, rust, stress, werkdruk, bestrijdingsmiddelen, conserveermiddelen, ‘fabrieksvoer’, medicatie alsook of je voldoende uitdaging en ontspanning ervaart in je leven. Al deze factoren hebben invloed op ons genetisch materiaal, ons DNA. De afgelopen 100 jaar zijn de  veranderingen echter zo snel gegaan, dat ons DNA daar helemaal niet tegen bestand is. Er gaan normaal gesproken vele generaties overheen voordat DNA is aangepast. Wij kunnen onszelf dus niet zo snel aanpassen aan deze veranderde omgeving, waardoor volop ziek en zeer ontstaat.

 

Kinderen & epigenetica

Dit is precies waar het binnen de epigenetica om draait. De omgeving heeft invloed op je genen. De omgeving heeft daarmee invloed op je gezondheid en dus op je toekomst. Overigens niet alleen op jouw toekomst. De omgeving en hoe jíj leeft, heeft nog meer effect op je de toekomst van je kind.

Kinderen zijn nog zo kwetsbaar, zo onwetend.

Kinderen doen ons (hun ouders) na, ook als dat een ongezond eet- en leefpatroon is. Ze weten namelijk niet beter, ze leren van ons door ons na te doen. Je kunt je daarbij gelijk afvragen of ziektebeelden nu echt in de genen zitten of in de omgeving (lees leefpatroon…).

 

Genetische oorzaak of aanleg?

Als je het hebt over ‘het zit in de familie’ of ‘het zit in de genen’, dan gaat dat meer om de genetische aanleg dan om een genetische oorzaak. Want hoe verklaar je anders dat de ene helft van een ééneiige tweeling (die dus geboren zijn met identiek DNA) wel suikerziekte ontwikkelt en de andere helft niet?

Hoe wil jij dat je kind opgroeit? Een gezonde toekomst begint bij onze kinderen, bij onze gezinnen, toch?

 

Je hebt het zelf in de hand

Onze kinderen. Zij zijn DE reden dat ik epigenetica ben gaan studeren. Zodat ik inzicht krijg in wat onze omgeving met de gezondheid (en dus de toekomst) van onze kinderen doet. Hoe klachten ontstaan en nog belangrijker, hoe ik jou kan helpen met het aanpakken van de oorzaak van deze klachten. Want als je de oorzaak weet, dan ligt de oplossing daar ook.

Wat kun je zelf al doen binnen je gezin om weer lekker in jullie vel te zitten, meer energie te hebben voor een actief en plezierig gezinsleven, weer kunnen slapen zonder zorgen? Heel veel, je kunt veel meer zelf doen dan je misschien denkt.

 

  • Eet wat vaker ‘paleo’. Dus meer eiwitten en vetten.
  • Zorg voor voldoende beweging. Zeker voor kinderen. Zij hebben minimaal 2 uur beweging per dag nodig.
  • Ga op tijd naar bed en maak je slaapomstandigheden zo gunstig mogelijk voor een goede nachtrust: zet op tijd de TV uit ’s avonds, maak het alvast wat donkerder door het dimmen van licht en eet geen koolhydraten meer na 8 uur ’s avonds.
  • Zorg voor geestelijke uitdaging. Biedt je baan je nog voldoende uitdaging? Of verveel je je daar juist? Ook te veel verveling kan klachten geven.
  • Maak je niet druk. Stress of je wel gezond genoeg eet is erger dan die ene keer patat.
  • Volg je gevoel in wat goed is voor jou en je gezin. Dat wat de een zegt of doet, kan voor jou of je gezin misschien wel juist averechts werken.

 

En jij? Wat ga jij doen om je omgeving zo gunstig mogelijk af te stemmen op jou en je gezin?

Wil jij ook voeding op een simpele manier gezond maken?

Laat me je dan een aantal tips sturen. Meld je aan en ontvang gelijk de GezondeGezinnen gids als kado gratis in je mailbox. Hierin deel ik 10 simpele gewoontes met je die je nu al stap voor stap kunt toepassen. Ook binnen een druk gezinsleven.

P.S. Je gegevens zijn veilig bij mij. Je kunt hier mijn privacy verklaring lezen.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Vorige bericht

Volgend bericht

Laat een reactie achter